In het nieuws: "Grensoverschrijdend opleidingstraject"

3 min. lezen

Terug

Het opleiden van jongeren is een traject waar Habets met plezier veel energie in steekt, en met succes. Onderstaand nieuwsartikel werd gepubliceerd op A+O Metal Elektro:

Wat doe je als metaalbedrijf als je merkt dat er geen bbl-leerlingen van de ROC’s afkomen? Het Limburgse bedrijf Habets Industrial Components & Surface Technology vond een onorthodoxe oplossing: een grensoverschrijdend opleidingstraject met Duitsland. “We hebben als bedrijf door de jeugd weer toekomst.”

Het is 2009 als het A+O-bedrijf Habets eigenlijk niet meer lukt om bbl-leerlingen CNC verspaning te vinden. De oorzaak: de mbo-opleidingen in de regio Limburg stoppen met de opleiding verspaning bij gebrek aan belangstelling onder jongeren. Rob Meis, manager operations bij Habets: “Dus was voor ons als bedrijf de vraag: hoe krijgen we toch nieuwe aanwas?” Habets was al mensen aan het werven in Spanje, Hongarije en Tsjechië. Maar dat was een noodoplossing. Het liefste had men jongeren binnen de bedrijfspoort die ook door Habets verder zouden kunnen worden opgeleid.

Duitse jongeren

Zo ontstond het idee om Duitse jongeren, die vlak over de grens op school zitten, op te gaan leiden. Meis: “Ik heb toen een praatje gehouden voor een klas jongens in Düren, om te zien of ze voor een baan in Nederland waren te porren. Wat mij opviel, was dat er maar liefst 60 jongens in die klas zaten. In Duitsland heeft werken in de techniek meer aanzien dan in Nederland. Er bestaat er nog een Meister-Gesell-systeem, waarbij jongens kunnen doorgroeien tot ‘Meister’. Daardoor zie je in Duitsland nog echt volle klassen.”

De interesse bij de jongeren bleek er te zijn en dus werden de krachten gebundeld om tot een grensoverschrijdend opleidingstraject te komen. Meis: “Dat opleidingstraject was in 2011 een feit. Het komt erop neer dat de jongens uiteindelijk een Duits diploma krijgen. De theorie volgen ze gewoon op school in Duitsland, maar hun praktijklessen doen ze bij Habets.”

Intensieve samenwerking

Dit grensoverschrijdende opleidingstraject zou volgens Meis nooit van de grond zijn gekomen zonder de intensieve samenwerking aan Duitse en Nederlandse kant. “Aan de Duitse kant werd samengewerkt met de Industrie- und Handelskammer Aachen-Düren, het Berufskolleg fur Technik Düren , het Agentur für Arbeit Aachen-Düren en Eures Maas-Rijn. In Nederland waren A+O, OOM, Kenteq en de Limburgse bedrijven GDO, Lucassen, Technomax en Habets betrokken.” Er moest wel een aantal hobbels worden genomen voordat de opleiding een feit was, vertelt Meis. “We liepen aan tegen beperkende regelgeving, verschillende belastingregels en verzekeringskwesties. Daar moest een oplossing voor worden gevonden. En ook was er soms in Duitsland angst dat wij hun mensen zouden wegpikken. Toen heb ik gezegd: ‘stuur de mensen die jullie afwijzen maar naar mij toe’. Dat is gebeurd. En daar bleken nog hele goede jongens tussen te zitten, waarmee wij prima aan de slag konden.”

Vruchten plukken

Nu, vier jaar later, plukken de Limburgse metaalbedrijven de eerste vruchten van het grensoverschrijdende opleidingstraject. Meis: “Zes leerlingen hebben hun diploma’s behaald en zijn nu ‘Facharbeiter’. Dat is een ontzettend mooi resultaat. En we hebben nu weer vijf nieuwe leerlingen, waarvan er vier uit Duitsland komen.”

Eén van de zes leerlingen die het diploma ‘Facharbeiter’ heeft gehaald, is Christopher Sadlo. Drieënhalf jaar geleden kwam hij naar Habets. “Het bevalt mij erg bij Habets. Het werk is voor mij uitdagend, omdat het gaat om grote projecten: we werken op de freesbank met onderdelen van 5 tot 30 ton. Bovendien wilde ik altijd al een tijdje in het buitenland werken, dus dit was voor mij een kans dat te doen. Een voordeel is ook dat het werk in Nederland veel beter betaalt dan in Duitsland. Dus voorlopig wil ik hier nog wel een tijdje blijven.”

Meis vindt het zeer positief dat A+O het opleidingstraject met vergoedingen heeft ondersteund. “Ik ben trots op waar we nu staan. De Duitse jongens hebben een mooie werkplek bij Nederlandse metaalbedrijven. En wij als metaalbedrijven hebben weer toekomst doordat we de jeugd in onze bedrijven krijgen. Dit project heeft alleen maar winnaars. Wellicht dat het tot inspiratie kan dienen voor metalektrobedrijven in andere grensregio’s.”

Bron: A+O Metalelektro

Publicatiedatum 15/06/2015