Plasma

Het plasmaspuiten is uiterst geschikt voor het verspuiten van materialen met een hoog smeltpunt. Het is dan ook vooral de laatste jaren meer en meer toegepast in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Dit spuitproces kan vrijwel elk poedervormig materiaal verwerken en wordt vooral gebruikt voor het creëren van corrosie-, temperatuur-, en slijtagebestendige coatings.

 

Bij plasma spuitprocessen wordt een boogontlading opgewekt tussen een wolfraam elektrode, de kathode, en een koperen mondstuk, de anode. Het gas om het plasma op te wekken wordt axiaal of radiaal draaiend toegevoegd aan het plasma spuitpistool. Het gas verlaat het pistool als een plasma waarin het coatmateriaal in poedervorm wordt geïnjecteerd.

De temperatuur in het plasma is afhankelijk van de mondstukconfiguratie en van de procesparameters en kan waarden van 20.000°C bereiken. Het spuitpistool wordt watergekoeld. Argon of stikstof, al of niet gemengd met helium of waterstof, worden als gassen toegepast. Bij het plasma proces ontstaat een deklaag met uitstekende eigenschappen op het gebied van sterkte, hechting, homogeniteit en zuiverheid.

 

Toepassingsgebied:

Slijtage gevoelige onderdelen

Abrasieve, adhesieve, erosie, fretting en cavitatie effect

Bestand tegen chemische aantasting

Bescherming tegen oxidatie en galvanische corrosie

Atmosferische en hitte corrosie bescherming

Thermische en elektrische isolatie